Taaltips van Taalonthaal :: aflevering 58

Deze taalmail is een initiatief van Taalonthaal. Taalonthaal grasduint elke week in studentenpapers op zoek naar wat beter kan. De taalmails zijn daar het resultaat van.

Komen in je tekst namen van organisaties of lange vaktermen voor? Gebruik dan een afkorting om lange herhalingen te vermijden. Ga er niet van uit dat je lezer de afkorting zomaar kent, maar schrijf de eerste keer je term voluit, met daarna de afkorting tussen haakjes of eventueel de uitdrukking ‘vanaf nu: …’ erbij. Daarna kan je de afkorting gewoon verder gebruiken in je tekst.

  • “Zo bepaalt art. 6:248 lid 1 in het Nieuw Burgerlijk Wetboek (vanaf nu: NBW) dat een overeenkomst niet alleen de door partijen overeengekomen rechtsgevolgen heeft, maar ook die welke uit de wet, de gewoonte of de eisen van redelijkheid en billijkheid voortvloeien.”
  • Hij had jarenlang met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) gevochten tegen de Apartheid. Door die strijd moest hij ook een decennialange gevangenisstraf uitzitten.”

Andere afkortingen die bestaan uit meerdere woorden of voorzetseluitdrukkingen schrijf je zoveel mogelijk voluit (niet m.a.w. maar met andere woorden, niet i.p.v. maar in plaats van).

Bij Taalonthaal krijg je taal- en tekstadvies op maat voor al je academisch schrijfwerk! Ook in het tweede semester van academiejaar 2016-2017 kun je bij Taalonthaal terecht voor:

  • lessen ‘Academisch schrijven in een notendop’. De nieuwe data staan hier online.
  • individuele begeleiding voor al je specifieke taal- en schrijfvragen. Een afspraak maak je hier.
  • handige hulpmiddelen: de ‘Schrijfwijzer’ en het ‘Vademecum’.