Taaltips van Taalonthaal :: aflevering 46

Deze taalmail is een initiatief van Taalonthaal. Taalonthaal grasduint elke week in studentenpapers op zoek naar wat beter kan. De taalmails zijn daar het resultaat van.

Origineel: Het onderzoek werd verricht bij 117 respondenten tussen 18 en 24 jaar.
Herschrijving: 117 respondenten tussen 18 en 24 jaar namen deel aan het onderzoek.

Origineel: Biologische producten worden ook meer en meer gevraagd door de consumenten.
Herschrijving: De consumenten vragen ook meer en meer naar biologische producten.

Origineel: De meningen van de geïnterviewden worden in hoofdstuk 3 weergegeven.
Herschrijving: Hoofdstuk 3 geeft de meningen van de geïnterviewden weer.

Origineel: In dit deel wordt het biologische aspect van een product in verband gebracht met ethisch koopgedrag.
Herschrijving: Dit deel brengt het biologische aspect van een product in verband met ethisch koopgedrag.

Toelichting: Vermijd onnodige passiefconstructies. Passieve zinnen maken je tekst langer, complexer, onpersoonlijker en afstandelijker. Actieve zinnen lezen prettiger. Is bekend wie (‘177 respondenten’, ‘de consumenten’) de handeling uitvoert, voer die dan op als onderwerp in de actieve zin, ook als het niet echt om een persoon gaat (‘hoofdstuk 3’ of ‘dit deel’).

In sommige gevallen is een passiefconstructie wel op zijn plaats, bijvoorbeeld als je in het midden wil laten wie de handelende persoon is. In dat geval gebruik je beter een passieve vorm dan een actieve zin met het vage persoonlijke voornaamwoord ‘men’.

Dus niet: ‘Waarom heeft men mij dat niet eerder gemeld?’ of ‘Men beweert wel eens dat dialecten verbasteringen van de standaardtaal zijn’, maar wel: ‘Waarom is mij dat niet eerder gemeld?’ en ‘Er wordt wel eens beweerd dat dialecten verbasteringen van de standaardtaal zijn’.

Bij Taalonthaal krijg je taal- en tekstadvies op maat voor al je academisch schrijfwerk! Surf verder rond op deze site voor: