Taaltips van Taalonthaal :: aflevering 37

Deze taalmail is een initiatief van Taalonthaal. Taalonthaal grasduint elke week in studentenpapers op zoek naar wat beter kan. De taalmails zijn daar het resultaat van.

Origineel: Hij meent dat je een mentaliteitswijziging bij mensen niet met de wet doet.
Mogelijke herschrijving: Hij meent dat je de mentaliteit van mensen niet via de wet kunt veranderen.

Origineel: In plaats van in te gaan op de klassieke sprookjes, de verzameling van Aleksandr Afanas’ev en dus de typische volkssprookjes, leek het mij wel interessant om iets te doen met de sprookjes van Puškin zijn hand.
Mogelijke herschrijving: Deze paper focust op de sprookjes van Puškin in plaats van op de klassieke sprookjesverzameling van Aleksandr Afanas’ev, die uit typische volkssprookjes bestaat.

Origineel: Eerst en vooral, is het zo dat subjecten wensen hebben, en dingen die die wensen kunnen vervullen, kunnen waarde hebben voor die subjecten. Gewone dingen hebben dus enkel waarde als ze menselijke doeleinden dienen.

Mogelijke herschrijving: Eerst en vooral is het zo dat subjecten wensen hebben, en objecten die die wensen kunnen vervullen, kunnen waarde hebben voor die subjecten. Gewone objecten hebben dus enkel waarde als ze menselijke doeleinden dienen.

Toelichting: Vermijd vage passe-partoutwoorden als maken, doen, zaak, ding, enz.: dat zijn woorden die je wel in elke zin kunt inpassen, maar die weinig zeggen. Ze worden ook wel loperwoorden genoemd. Die woorden zijn handig als je niet precies weet wat je schrijven wil, maar zijn tegelijk weinig inspirerend. Zoek dus naar de juiste terminologie! Zo zijn werken, vergaderingen, examens, enz. gebeurtenissen die kunnen plaatsvinden, maar preciezer is het om te zeggen dat werken worden uitgevoerd, vergaderingen worden gehouden en examens worden afgenomen.

Meer weten?

https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/loper

Bij Taalonthaal krijg je taal- en tekstadvies op maat voor al je academisch schrijfwerk! Surf verder rond op deze site voor: