Taaltips van Taalonthaal :: aflevering 44

Taalonthaal grasduint elke week in studentenpapers op zoek naar wat beter kan. De taaltips zijn daar het resultaat van.

Origineel: Samen met Le Corbusier behoorde Häring tot de generatie die in de jaren 20 deelnamen aan de artistieke revolutie van het Bauhaus.
Herschrijving: Samen met Le Corbusier behoorde Häring tot de generatie die in de jaren 20 deelnam aan de artistieke revolutie van het Bauhaus.

Origineel: 70% van de mensen gaan in op de vraag om te discrimineren.
Herschrijving: 70% van de mensen gaat in op de vraag om te discrimineren.

Toelichting:

De persoonsvorm van een zin komt in persoon en getal (enkelvoud of meervoud) overeen met het onderwerp van de zin. Dat heet congruentie. In de eerste zin moet het werkwoord deelnemen overeenkomen met het enkelvoudige onderwerp de generatie. In de tweede zin bestaat het onderwerp uit een percentage (70%) en een nadere bepaling met van (van de mensen). Is het onderwerp zo’n woordgroep, dan komt de persoonsvorm overeen met de kern van die woordgroep, in dit geval het enkelvoudige procent.

Schrijf je aan je bachelorproef of masterproef, maar zit je in de knoop met de structuur of twijfel je over de juiste stijl? Bij Taalonthaal kan je terecht met al je vragen over academisch schrijfwerk in het Nederlands. Maak een afspraak voor een individuele sessie via de Taalonthaal-agenda: https://www.taalonthaal.ugent.be/afspraak/.