Taaltips van Taalonthaal :: aflevering 18 – Antwoord D

Je hebt het juist!

 

De komma is een van de moeilijkste leestekens in het Nederlands. Vaak wordt een komma gebruikt op plaatsen waar die er niet mag staan. Wanneer gebruik je beter geen komma?

 

1. Als beide deelzinnen opzichzelfstaande zinnen (kunnen) zijn, gebruik je beter geen komma. Dat is het geval bij zin 1: ‘Als de ene partij succesvolle resultaten boekte, moest de andere daar snel op reageren’ en ‘het was dus een hevige wedstrijd’ zijn twee volwaardige zinnen. Tussen twee opzichzelfstaande zinnen gebruik je beter een punt.

“Als de ene partij succesvolle resultaten boekte, moest de andere daar snel op reageren. Het was dus een hevige wedstrijd.”

 

2. Als de tweede deelzin een verklaring, uitleg of motivatie van de eerste deelzin uitdrukt, gebruik je beter geen komma (of een puntkomma), maar een dubbele punt. Dat is het geval bij zin 2: ‘het ballet d’action of het pantomime-ballet’ geeft een uitleg bij het nieuwe genre dat in het ballet naar voren kwam.

“Later in het classicisme kwam er een nieuw genre in het ballet naar voren: het ballet d’action of het pantomime-ballet.”

Een vuistregel: een dubbele punt is juist als in het eerste deel van de zin de/het volgende of als volgt staat of kan worden toegevoegd, of in het tweede deel namelijk of want.

“Later in het classicisme kwam het volgende nieuwe genre in het ballet naar voren: het ballet d’action of het pantomime-ballet.”

 

Literatuur:

Vakgroep Taalkunde, Afdeling Nederlands (2014). Taalzorg & Spelling. Gent: Universiteit Gent.