Taaltips van Taalonthaal :: aflevering 11

Tip 1

Origineel: Dat deels omdat de SS in België minder macht had.

Herschrijving: Dat gebeurde deels omdat de SS in België minder macht had.

Toelichting: Vermijd zinnen zonder vervoegd werkwoord.

 

Tip 2

Origineel: Een ander project was de aanleg van een spoorweg door Tielt, deze zou de nijverheid in de regio een nieuwe impuls geven, maar de aanleg ervan zou echter nog lange tijd op zich laten wachten.

Herschrijving: Een ander project was de aanleg van een spoorweg door Tielt. Die zou de nijverheid in de regio een nieuwe impuls geven, maar de aanleg ervan zou nog lange tijd op zich laten wachten.

Toelichting:

–        Gebruik geen komma’s om zinnen met elkaar te verbinden. Gebruik beter een punt.

–        Probeer ‘deze’ en ‘dit’ zo weinig mogelijk te gebruiken als je terugverwijst naar iets wat in een vorige zin werd vermeld. ‘Die’ en ‘dat’ klinken vlotter.

–        ‘Maar’ en ‘echter’ drukken hetzelfde uit. Je combineert ze beter niet (zie: https://www.taalonthaal.ugent.be/taaltips-van-taalonthaal-aflevering-1/).

 

Tip 3

Origineel: Van de 45 studenten zijn er zeventien geslaagd en 23 niet.

Herschrijving: Van de 45 studenten zijn er 17 geslaagd en 23 niet.

Toelichting: Schrijf je getallen beter in cijfers of voluit? In het algemeen wordt aangeraden om de volgende getallen voluit te schrijven:

–        getallen tot twintig (vier, achttien, twaalf)

–        tientallen (twintig, vijftig, tachtig)

–        ronde getallen daarboven (honderd, honderdduizend, miljoen, miljard)

Als er in een tekst of in een zin veel cijfers voorkomen, of als je een rare mix van getallen voluit en in cijfers zou bekomen zoals in bovenstaande zin, dan schrijf je beter alles consequent in cijfers. Neem ook eens een kijkje op http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/202/93_driennegentig/.